kLAfYOEsUwKWcZE5EN4T8XHN0KE0jykePDkZX1nb

Cari Blog Ini

Laporkan Penyalahgunaan

Cara Mewujudkan Keluarga Sakinah Mawaddah Warahmah

Konseling Online PernikahanCara mewujudkan keluarga sakinah mawaddah warahmah


Semua orang pasti mahu mencipta keluarga Sakinah Mawadah Warohmah. Tenntu Kata-kata bukan orang asing untuk masyarakat Indonesia, terutama orang Islam. Untuk mewujudkan keluarga Sakinah Mawadah dan Warahmah bukanlah perkara yang mudah. Kerana dalam perkahwinannya sendiri akan ada banyak godaan masa depan supaya kita tidak dapat menciptakan keluarga Sakinah Mawadah Warahmah.


Bagaimana untuk mencipta keluarga Sakinah Mawaddah Wa Rahmah?

Untuk mencipta keluarga Sakinah Mawaddah, Wa Rahmah perlu menjalani proses yang panjang dan pengorbanan yang besar, di antaranya:

 

 • Pilih pasangan Shaleh atau Shalehah yang taat kepada perintah Tuhan dan Sunnah Nabi SWT.
 • Pilih pasangan dengan mengutamakan kepercayaan dan taqwa dari kecantikannya, kekayaannya, kedudukannya.
 • Pilih keluarga keluarga yang menyedari kehormatan dan nasab mereka.
 • Miss the Moment Berkahwin untuk menyembah Tuhan SWT dan tweeal hubungan yang Tuhan swt.
 • Suami sedang berusaha untuk melaksanakan kewajipannya sebagai suami dengan dorongan iman, cinta, dan ibadah. Seperti mata pencarian, memberi keamanan, memberikan pendidikan Islam kepada anaknya, memberikan ransel makanan, sebuah papan halal, menjadi seorang pemimpin keluarga yang dapat menjemput kesediaannya untuk pergi ke Ridha Tuhan dan Syurga dan dapat menyelamatkan ahli keluarganya dari juvana neraka.
 • Isteri cuba untuk melaksanakan kewajiban sebagai isteri dengan dorongan ibadat dan berharap Ridha Tuhan sahaja. Seperti berkhidmat kepada suami, mendidik anak-anak agama dan pengetahuan Islamnya, mendidik mereka dengan moral mulia, menjaga kehormatan keluarga, memelihara harta suaminya, dan bahagia suaminya.
 • Isteri suami mengiktiraf kekurangan dan kelebihan rakannya, menghormati satu sama lain, merasa saling melibatkan dan melengkapkan, menghormati, mencintai, mengasihi kesetiaan masing-masing, keterbukaan bersama dengan mengait komunikasi intensiti.
 • Komited kepada pengemasan untuk sentiasa bersama-sama dalam ribut dan gelombang kehidupan.
 • Suami menjemput anaknya dan isterinya berdoa dalam jemaah atau menyembah bersama, sebagai suami mengajak isterinya untuk memberi sedekah kepada golongan miskin, dengan niat untuk mendidik anaknya untuk mencintai memberi sedekah, mendidik isterinya untuk menjadi lebih besar kepada Tuhan swt, cuba Bersama-sama, menjemput anak-anak kepada isteri membaca Al-Qur'an, haji qurbur, menuntut pengetahuan bersama, jalannya untuk melihat kebesaran penciptaan Tuhan SWT. Dan lain lain.
 • Isteri suami selalu Meomoh kepada Tuhan untuk diberikan keluarga Sakinah Mawaddah Wa Rohmah.
 • Suami kerap menjemput isterinya dan anaknya untuk melakukan instropkrip peribadi untuk melakukan penambahbaikan masa depan. Katakan, suami isteri, dan anak-anaknya memohon maaf kepada ahli keluarga setiap hari Khamis malam Jum'at. Tujuan setiap hubungan keluarga adalah harmoni, terbuka, berisi, tanpa beban kesalahan pada pasangannya, dan untuk menjaga kesetiaan setiap ahli keluarga.


Apabila menghadapi bencana dan kesusahan, sentiasa memegang perbincangan keluarga. Dan apabila terdapat pertikaian, ahli keluarga dengan cepat memohon perlindungan kepada Tuhan dari keburukan kemarahannya.


Related Posts

Related Posts